Bij wie zijn we welkom tijdens de Wijkwandeling?

Op 24 februari gaan we tijdens onze Wijk- en Kijkwandeling bij medebewoners langs. Zij vertellen wat zij al hebben gedaan op het gebied van verduurzaming. Hieronder een korte voorstelronde:

Eric

Eric is -vrijwel- helemaal van het aardgas af.

“Mijn motivatie is een combinatie van een vervangingsprobleem (de ketel was versleten), het niet afhankelijk willen zijn van gas uit schurkenstaten, meer comfort omdat je met een warmtepomp ook kunt koelen en iets willen doen dat minder slecht is voor het milieu. Ik verwacht dat we elektriciteit op termijn CO2 vrij kunnen produceren. Ik had destijds, in 2015, al het gevoel dat gas als bron voor verwarming op zijn einde liep.”

Eric heeft 2 warmtepompen voor verwarming, een warmtepompboiler voor warm tapwater, zonnepanelen, radiatoren met ventilator en ook batterijen voor opslag van elektriciteit.

Sander

Sander is volledig van het aardgas af.

“Mijn motivatie is: lage, overzichtelijke maandkosten welke je zelf in de hand hebt en niet afhankelijk van de ontmoedigende grillen vanwege het gas-verdom-hoekje. Liever éénmalig 10.000 euro neerleggen en iedere maand 100 euro lager maandlasten. Al wordt daar nu wel langzaamaan aan getornd vanwege de afschaffing saldering en teruglever-boetes. Dus de thuisbatterij zit er echt wel aan te komen.”

Sander heeft een lijstje van punten om aardgasvrij te geraken. De eerste vier zijn: isoleren, isoleren, isoleren en isoleren.

Sander heeft zonnepanelen, een warmtepomp (buiten- en binnenunit) en als voorbeeld van isolatie noemt hij het “dichtmaken” van de trap naar de verdieping, zodat niet alle warmte naar de zolderverdieping gaat.

Nicolien

Ook Nicolien is volledig aardgasvrij.

“Ik ben tegen fossiele brandstoffen. Zij veranderen het ecosysteem. De gevolgen hiervan zijn wereldwijd zichtbaar, elders vele malen heftiger dan bij ons. Ook alternatieve energie is schadelijk. Voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto’s is Lithium nodig. De winning ervan is vervuilend en veroorzaakt grootschalige erosie. Het beperken van ons energie- en grondstoffenverbruik is de enige efficiënte manier om de veranderingen van ons ecosysteem te vertragen. Ook zullen we efficiënt gebruik moeten maken van het beschikbare land (geen zonneweides), zodat we zoveel mogelijk land overhouden om CO2 vast te leggen en efficiënte voedingsmiddelen en circulaire bouwstoffen te verbouwen.

Nicolien heeft een luchtwarmtepomp, zonnepanelen , kookt uiteraard elektrisch; heeft geen vloerverwarming.

Stef

Stef is -vrijwel- helemaal aardgasvrij. Voor de gezelligheid heeft hij nog een gashaard, waarvoor hij zo’n 60 m3 aardgas per jaar gebruikt.

“Mijn motivatie is: minder CO2 uitstoot, niet afhankelijk van Russisch gas. Mogelijkheid hebben tot koelen.”

Stef heeft een grondwater warmtepomp full elektrisch. Daarnaast heeft hij zonnepanelen (70) en een inductiekookplaat.

Marc

Marc is hard op weg naar aardgasvrij wonen.

“Ik wil mijn carbon footprint, lange termijn energie kosten verlagen en een op termijn zo onafhankelijk mogelijke energievoorziening hebben.”

Marc heeft zonnepanelen, isolatie en een (hybride) warmtepomp, ook heeft hij ventilatoren op de radiatoren.

Danny

Danny is sinds kort aardgasvrij.

“Mijn motivatie was tweeërlei: – enerzijds mijn effect op het milieu door het verbranden van fossiele grondstoffen verminderen door over te gaan op een hernieuwbare bron (ik heb ook een energiecontract voor groene stroom, anderzijds de geopolitieke impact van onze westerse verslaving aan goedkoop gas en de verwachting dat noch de beschikbaarheid daarvan noch de prijsstabiliteit zeker is op de korte en middellange termijn.”

Danny heeft 18 PV-zonnepanelen liggen. Het laatste apparaat dat nog op aardgas werkte, de CV-ketel, is recentelijk vervangen door een warmtepomp. Hij is nu -zonder veel haast- ook aan het proberen zijn gasaansluiting op te zeggen om van de vastrechtkosten af te komen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Berichten