FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is een wijkplan voor een aardgasvrij ’t Zand?

In het wijkplan ’t Zand Aardgasvrij komt te staan hoe en op welke termijn onze wijk aardgasvrij zou kunnen zijn. Zo’n plan is de start van het traject om dit te realiseren. Het gaat om langdurige samenwerking en afhankelijkheden met verschillende partijen. Het wordt gemaakt door bewoners samen met de gemeente en andere belanghebbenden.

Wat staat er in het wijkplan ’t Zand aardgasvrij?

De mogelijkheden, uitdagingen, opties en scenario’s worden in kaart gebracht. Het wijkplan biedt daarmee een uitgangspunt waar betrokken partijen de komende jaren mee aan de slag kunnen. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod: Welke ambitie(s) streven we na? Welke oplossingen, technieken en eventuele alternatieve warmtebronnen zijn er voor ‘t Zand? En wat zijn de voor-en nadelen van elke oplossing? Zijn er collectieve oplossingen of gaan bewoners zelf aan de slag met een individueel systeem? Wat zijn de financiële consequenties? Willen bewoners de overstap maken en zo ja: wat hebben ze daarbij nodig? Kunnen we een collectieve aanpak ontwikkelen (bijvoorbeeld op het gebied van inkoop)? Wat hebben we nodig qua organisatie, infrastructuur, etc. en wat is de planning?

Waarom is het nu voor mij als bewoner van ’t Zand belangrijk?

2030 lijkt nog ver weg maar nu al een wijkplan voor aardgasvrij wonen en leven opstellen, heeft meerdere voordelen:

  • Door op tijd te beginnen, is er meer keuzevrijheid en kunnen we zelf sturing geven.
  • Door krachten te bundelen hoeft niet iedereen zelf informatie te zoeken als het gaat om technische oplossingen voor meer wooncomfort (koel in de zomer, warm in de winter) en beter energielabel (en mogelijk betere woningwaarde). Ook behoren mogelijke collectieve voordelen door bijv. gezamenlijke inkoop van technische oplossingen tot de mogelijkheid.
  • Er is genoeg tijd om het beste overstapmoment te kiezen. Dat verschilt per huishouden: denk aan verbouwing, vervanging van de cv-ketel of verhuizing.

En niet onbelangrijk: we werken samen met onze buren aan een mooie, toekomstbestendige wijk! Dat geeft energie, meer (ver)binding én we inspireren anderen.

Kan de gemeente mij verplichten om van het gas af te gaan?

Nee, en dat is niet de bedoeling van dit initiatief. Meepraten en je huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is vrijwillig. De afspraken in Europa zijn wel om in 2050 in helemaal van het aardgas af te zijn. De overheid mag het gas van bestaande woningen nu nog niet verplicht afsluiten. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen.

Kunnen we wel van het gas af? We hebben dan heel veel elektriciteit nodig, kan het net dat wel aan?

Als alle woningen overstappen naar een warmtepomp, zal het stroomverbruik in de wijk inderdaad toenemen. Daarvoor moet de infrastructuur worden aangepast (o.a. extra kabels in de grond). Dit vraagstuk wordt in het wijkplan opgepakt o.a. door voorstellen te formuleren voor mogelijke oplossingen en benodigde vervolgstappen. Daar kunnen we als wijk, samen met de gemeente en Enexis, mee verder.

Elke woning is anders: hoe weet ik wat het het beste is voor mijn woning?

De verschillende woningtypen in onze wijk zijn in kaart gebracht. De werkgroep laat van de belangrijkste types een woningscan maken. In totaal worden er 8 woningen gescand. Hiermee komen we bijvoorbeeld te weten welke isolatie nodig is om ervoor te zorgen dat de woning in de toekomst zonder aardgas verwarmd kan worden. Met deze informatie kun je beoordelen wat voor jouw woning het handigste is.