Wat is een woningscan?

Wat is een woningscan?

De woningscans worden uitgevoerd door een onafhankelijk specialist. De scan maakt duidelijk op individueel woningniveau welke maatregelen er nodig zijn om die woning aardgasvrij-ready te maken en wat het vervolg is om aardgasloos te worden. Per woning wordt ook een indicatie van de inspanningen en kosten gegeven. Op wijkniveau kunnen we dit vertalen naar huizen van een soortgelijk type als de voorbeeldwoning.

De uitkomsten van de woningscans worden gedeeld met de bewoners van ’t Zand inclusief informatie over financieringswijzen en mogelijke subsidies. Dit kan – naast digitaal – ook via een bijeenkomst plaats vinden. Laat via info@hetzandaardgasvrij.nl weten wat u zou willen.

Vooraf

Bewoners die meedoen aan de woningscan krijgen vooraf de vraag om informatie te delen met de onafhankelijke specialist: energierekeningen en bouwtekeningen. Eveneens weten ze dat de bevindingen gedeeld gaan worden met bewoners.

Uitvoering van de scan

De specialist komt op afspraak en loopt samen met de bewoner(s) de woning door en beoordeelt o.a.

  • bouwkundig: naden en kieren, glas;
  • installaties: verwarming, ventilatie, koeling, opwekking duurzame energie;
  • laaghangend fruit: tochtstrips, instelling van installaties, energiezuinige apparatuur enz;
  • gedragsmaatregelen: wat zou je anders kunnen doen?

Na de ronde door de woning worden de bevindingen toegelicht en kunnen vragen gesteld worden. Van de bevindingen bij de energiescan wordt een rapportage opgemaakt. Hieronder vind je een voorbeeld van zo’n rapportage.